Hyvää kiinalaista härän vuotta 2021 – 春节

by Marjon matkassa

 

Hyvää uutta alkavaa härän vuotta 2021! Eilen torstaina 11.helmikuuta oli päivä, jolloin Kiinassa ja monessa muussakin Aasian maassa vietettiin vuoden suurinta juhlapäivä eli kiinalaista uuttavuotta. Tai jos ihan tarkkoja ollaan niin tämä päivä starttaa kiinalaisille pidemmänkin juhlakauden ensin uudenvuoden vietolla ja sen päälle vielä muillakin perinnejuhlilla. Kiinalaista uuttavuotta vietetään kiinalaisen kuukalenterin mukaan ja se alkaa joko tammikuun lopussa tai helmikuun aikana. Uudenvuoden aatto on aina talvipäivänseisauksen jälkeisen toisen uudenkuun päivänä eli siksi se vaihtelee.

Vuoden 2015 kiinalaisen uudenvuoden juhlissa oli Lasipalatsin aukiolla huikeita lyhtysotilaita. 

Jos meille suomalaisissa joulu juhlana on vuoden kohokohta niin Kiinassa se on uudenvuoden juhlinta. Ihmiset sukuloivat ahkerasti kun on pitkiä vapaita ja juhlivat myös samalla kevään alkamista. Yleensä minä olen käynyt katsomassa Helsingin keskustassa uudenvuoden juhlinnan starttaamista mutta tänä koronavuonna se on siirretty virtuaalisesti juhlittavaksi verkkoon. Tuon linkin kautta löytyy ohjelmaa lähes tunniksi uudenvuoden juhlinnasta. Upeaa ohjelmaa ja hyvin samanlaista juhlintaa, jota meillä Helsingissäkin on näkynyt niinä vuosina kun olen ollut seuraamassa kulkuetta. 

Vuonna 2014 käärmeen vuosi vaihtui lohikäärmeen vuodeksi Helsingin keskustassa. 

Rotan vuosi vaihtui nyt härän vuoteen tai itse asiassa metallihärkään. Kiinalainen kalenteri on “todella kiinalainen” eli 12-vuotisen kierron ohella käytössä on myös todella monimutkainen 60-vuotinen kierto. En edes yritä lähteä avaamaan tätä järjestelmä, jossa on taivaallisia runkoja ja maallisia runkoja mutta tästä voit kurkistaa tarkemmin kiinalaisten ajanlaskun saloihin.

 Vuonna 2017 siirryttiin apinan vuodesta kukon vuoteen Aleksanterinkadulla kulkuetta katsoessa. 

Uusi alkanut härän vuosi tulee sisältämään vähemmän vaikeuksia ja vastoinkäymisiä kuin päättynyt rotan vuosi ennustetaan. Jos olet syntynyt härän vuonna niin kiinalaisen horoskoopin mukaan olen kärsivälinen, vähäpuheinen ja luottamusta herättävä persoona. Härkäihmiset ovat myös jääräpäisiä kuten eläinmaailman vastineensa. Härät viihtyvät omissa oloissaan eivätkä nauti sosiaalisesta kanssakäymisestä. Toisaalta he ovat kyllä todella eloisia henkisesti ja valppaita siitä mitä ympärillä tapahtuu. 

Vuonna 2016 alkoi apinan vuosi ja meno oli näin railakasta lohikäärmekulkueessa. 

Kiinalaiseen uudenvuoden juhlintaan kuuluu jänniä elementtejä kuten eksoottinen lohikäärmekulkue, punaiset paperilyhdyt, kirjekuoret sekä alusvaatteet, hiuksien pesun välttäminen vuoden viimeisenä päivänä, kiinalaiset markkinat ja monia muita juttuja. Itse pääjuhla on aina päättänyt mahtava ilotulitus juhlistamaan vuodenvaihtumista. Ehkä ensi vuonna pääsemme taas normaaliin kiinalaisen uudenvuoden juhlintaan ja keskustaan kulkuetta sekä muita juhlallisuuksia katsomaan.

Mukavaa viikonloppua kaikille ja  春节 !