Päivän klassikkomenu: osso bucco ja sahramiriisi

by Sopusointuja

Kaikkien trendiruokien ohessa on kiva kokata välillä klassikkoruokia. Nyt oli vuorossa monen vuoden jälkeen osso bucco. Reseptikin on todellinen klassikko, ohje on nimittäin noin 30 vuoden takaa ja se on Carl Butlerin keittokirjasta Hyvää ja herkullista Carl Butlerin tapaan. Carl oli tunnettu ruotsalainen kokki ja ravintoloitsija ja tuohon aikaan todella kuuluisa.

Osso bucco tehdään vasikanpotkasta, mutta käytin sitä mitä meidän kaupastamme löytyi eli naudan potkaa. Tämä on hyvin yksinkertainen ohje, vaikka saattaa kuulostaa vaikeatekoiselta. Eniten aikaa vie haudutus uunissa, mutta silloinhan voi tehdä jotain muuta eli se ei ole aktiivista kokkaamista.

Kannattaa laittaa siihen ohjeen mukaisesti anjovista tai sardellia, sillä ne antavat ihanan umamisen maun. Sitruunan kuori antaa kirpakkuutta – tämä on yksinkertaisesti taivaallisen hyvää.

Tein nyt ensimmäistä kertaa myös sen pariksi suositeltua ja suunniteltua sahramiriisiä. Toimi erinomaisesti yhdessä! Olisko tässä menu ensi viikonlopuksi?

Potkan määrää on vaikea määritellä, sillä reseptissä oli alunperin 4 viipaletta potkaa, joka oli 4 henkilölle. Ostin yhden ison ja paksun siivun ja sitä riitti meillä kolmeen annokseen. Ei ole niin kovin väliä lihan grammamäärällä – lisäät vain nesteen määrää jos lihaa on enemmän. Liemi on niin hyvää, että sitä syö ihan sellaisenaankin.
Sahramiriisi tehdään kirjassa uunissa, mutta tein itse ihan perusriisinä kattilassa keittämällä, jonka maustoin sahramilla.
OSSO BUCCO -resepti

naudanpotkaa

n 1 dl vehnäjauhoja
öljyä paistamiseen
1-2 valkosipulin kynttä
1 pieni sipuli
4 dl lihalientä (tai 2 dl lientä ja 2 dl valkoviiniä)
3 rkl tomaattipuretta
2 anjovista tai sardellia
1 pieni nippu persiljaa (tai lehtipersiljaa)
1/2 sitruunan kuori
1. Silppua sipuli.
2. Mausta lihapalat kevyesti suolalla ja pippurilla ja kääntele ne vehnäjauhoissa.
3. Ruskista lihapalat nopeasti kuumalla pannulla öljyssä ja siirrä sivuun.
4. Kuullota sipulisilppua öljyssä ja hauduta muutama minuutti. Puserra joukkoon valkosipuli, lisää tomaattipure ja lihaliemi. Keitä muutama minuutti.
5. Laita lihat uunipataan, lisää sipulisilppuseos ja laita kansi päälle.
6. Kun liha on kypsää ja lohkeaa hyvin, lisää pataan vielä pieneksi pilkotut anjovikset.
7. Tarkista suola ja lisää persiljasilppu ja sitruunankuori lihan päälle siinä vaiheessa kun laitat sen tarjolle.

SAHRAMIRIISI -resepti (4 hengelle)
4 dl riisiä 
sahramia
suolaa
 
Keitä käyttämäsi riisi pakkauksen ohjeen mukaan ja mausta kypsä riisi sahramilla.
Tuhdin lihan pariksi sopivat raikkaat lisukkeet. Käytän tosi paljon punajuuriraastetta ja nyt siivusin myös mehukasta appelsiinia sen kaveriksi.
Oletko tehnyt koskaan, tai syönyt, osso buccoa?
Maarit
 

Saattaisit lukea nämäkin